Slovenských spotrebiteľov v najbližších mesiacoch pravdepodobne čaká zdražovanie mliečnych výrobkov. Výrobcovia a spracovatelia mlieka čelia vážnym stratám spôsobeným viacerými faktormi – od rozsiahleho výskytu slintačky a krívačky na farmách až po nové daňové opatrenia vlády. Zmeny v cenotvorbe sa dotknú širokého spektra produktov od čerstvého mlieka cez jogurty, syry až po tvaroh.
Menej mlieka a nové dane tlačia ceny nahor
Najzásadnejším problémom je pokles produkcie surového kravského mlieka, ktorý na Slovensku dosiahol v úvode roka až sedem percent. Farmy na juhu krajiny zasiahla nákaza slintačkou a krívačkou, čo spôsobilo výrazné výpadky v dodávkach. Na juhozápade Slovenska bola strata surového mlieka ešte vyššia, a to až 13 percent. Pre mliekarenský sektor to znamená nedostatok dôležitej suroviny a tlak na zvýšenie cien.
Popri chorobách komplikuje situáciu aj zavedenie transakčnej dane, ktorá platí od apríla. Slovenskí spracovatelia mlieka musia štátu každoročne odvádzať minimálne 1,2 milióna eur. Už po prvom mesiaci účinnosti tejto dane dosiahli dodatočné náklady v odvetví približne 100-tisíc eur. Pre mliekarov ide o významnú finančnú záťaž, ktorá sa nevyhnutne premietne do konečných cien produktov.

Výrazné zvýšenie nákladov a očakávané zdražovanie
Sektor mlieka navyše stále znáša priamy vplyv protinákazových opatrení. Celkové náklady na boj so slintačkou a krívačkou už presiahli jeden milión eur. Farmy a mliekarne museli dočasne obmedziť vývoz surového mlieka aj hotových výrobkov, zintenzívnila sa hygiena, zatvorili niektoré podnikové predajne a narušili sa tradičné obchodné vzťahy. Tieto výdavky ešte zvýšili tlak na ziskovosť celého odvetvia.
Tradične v letných mesiacoch klesá cena surového mlieka v dôsledku nižšieho obsahu tuku a bielkovín. Tento rok však takéto zlacňovanie mliekari nepredpokladajú. Naopak, kvôli zníženej produkcii a rastúcemu dopytu po slovenskom mlieku v okolitých krajinách, najmä v Česku, očakávajú ďalšie cenové nárasty. Spracovatelia budú nútení ponúkať vyššie ceny, aby udržali dostatok domácej suroviny na trhu.
Spotrebitelia musia rátať s vyššími cenami
Zoskupenie týchto faktorov – pokles produkcie, vyššie náklady na bezpečnostné opatrenia, zavedenie novej dane a zvýšený záujem zo zahraničia – vytvára prostredie, v ktorom je zdražovanie mliečnych výrobkov prakticky nevyhnutné. Výrobcovia dúfajú, že obchodníci aj zákazníci tento vývoj prijmú s pochopením a zachovajú vernosť domácim produktom. V najbližšom období tak treba počítať so zvýšením cien všetkých základných mliečnych výrobkov, pričom dôvodom nie je len momentálna situácia, ale aj výrazné zvýšenie nákladov celého sektora.