NEWSBYTE.sk
štvrtok, 11. dec 2025
  • Titulka
  • Slovensko
  • Ekonomika
  • Zahraničie
  • Politika
  • Technológie
  • Slovensko
  • Vláda
  • EK
  • Vodiči
  • auto
  • Daň
  • Slováci
  • peniaze
NEWSBYTE.skNEWSBYTE.sk
  • Titulka
  • Ekonomika
  • Politika
  • Bezpečnosť
  • Zahraničie
  • Technológie
Hľadať
  • Novinky
  • Ekonomika
  • Technológie
  • Bezpečnosť
  • Mobilita
  • Slovensko
  • Zahraničie
  • Politika
  • Kontakt
Follow US
© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
NEWSBYTE.sk > Novinky > Najčastejšie jedlá z bežného menu zvyšujú riziko rakoviny až o 140 percent
NovinkySlovensko

Najčastejšie jedlá z bežného menu zvyšujú riziko rakoviny až o 140 percent

Konzumácia nesprávnych potravín môže byť doslova rakovina na tanieri. Mnohé jedlá výrazne zvyšujú riziko často fatálneho ochorenia.

11. decembra 2025

Sladené nápoje, vyprážané jedlá a priemyselne spracované potraviny podľa odborníkov nevplývajú na telo len cez pribúdajúce kilogramy. Certifikovaný dietológ Bartek Kulczyński upozorňuje, že až tretina prípadov rakoviny súvisí s tým, čo ľudia jedia a pijú. Nesprávne zložená strava vytvára v organizme podmienky pre chronický zápal, ktorý časom môže prerásť do nádorového ochorenia, porúch srdca či psychických ťažkostí.

To, čo mnohí vnímajú ako nevinné zlozvyky – večerný balík čipsov, sladká kola alebo víkendový fast food – tak v skutočnosti dlhodobo zaťažuje celý organizmus. Kulczyńskiho závery zhrnul portál Startitup.sk, pričom poukazuje najmä na vzťah medzi stravou, nádorovými ochoreniami a zdravím čriev, srdca aj mozgu.

Cukor, náhrady a sladené nápoje

Na prvých miestach rizikových potravín stoja sladené nápoje. Vysoký príjem cukru vedie nielen k nadváhe a obezite, ale aj k inzulínovej rezistencii a dlhodobým zápalovým procesom v tele. Štatistiky pritom hovoria jasne. Ženy, ktoré pravidelne siahajú po sladených nápojoch, majú približne o 14 percent vyššie riziko rakoviny prsníka, u mužov sa riziko rakoviny prostaty zvyšuje o 18 percent.

Mimoriadne znepokojujúce sú údaje pri rakovine pankreasu. Stačí jedna porcia kolového nápoja denne a pravdepodobnosť vzniku tohto agresívneho nádoru stúpa až o 55 percent. Mnohí ľudia preto prechádzajú na nápoje s umelými sladidlami, no podľa Kulczyńského to nie je bezpečné riešenie. Metaanalýzy naznačujú, že každá ďalšia denná dávka nápoja s umelými sladidlami môže zvýšiť riziko leukémie približne o 15 percent.

Vyprážané a presolené jedlá

Ďalšou problematickou skupinou sú vyprážané pokrmy. Olej rozpálený na vysokú teplotu vytvára látky s karcinogénnym účinkom, ktoré môžu poškodzovať DNA buniek. Ľudia, ktorí si doprajú vyprážané jedlá pravidelne, čelia podľa odborníkov približne o polovicu vyššiemu riziku rakoviny žalúdka a zároveň výrazne zvyšujú pravdepodobnosť problémov s prostatou.

Ak sa k vyprážaniu pridá aj nadmerné solenie, situácia sa ešte zhorší. Vysoký príjem soli priamo narúša ochrannú vrstvu žalúdočnej sliznice a robí ju zraniteľnejšou voči toxickým látkam. V takom prípade rastie riziko rakoviny žalúdka o desiatky percent, pričom u citlivejších ľudí môže byť riziko vyššie až o 140 percent. Soľ zároveň často sprevádza aj iné nezdravé zložky priemyselne spracovaných potravín.

Nebezpečenstvo sa skrýva aj v obaloch

Dietológ upozorňuje, že riziko neprichádza len z obsahu taniera, ale aj z toho, v čom je jedlo zabalené. V plastových obaloch, konzervách či jednorazových nádobách na fast food sa bežne nachádzajú látky ako bisfenol A (BPA) a ftaláty. Tieto chemikálie môžu prechádzať do potravín a v ľudskom tele sa správajú ako hormonálne disruptory, teda narúšajú prirodzenú hormonálnu rovnováhu.

Ich pôsobenie sa spája najmä s vyšším rizikom rakoviny prsníka a prostaty. Odborníci preto odporúčajú nezohrievať jedlo v plastových nádobách a čo najviac obmedziť ich používanie pri horúcich pokrmoch. Súčasne pripomínajú, že z hľadiska prevencie rakoviny neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, takže aj jeho „príležitostné“ pitie predstavuje dodatočnú záťaž pre organizmus.

Neprehliadnite

Šesť šálok kávy denne znižuje riziko žlčníkových kameňov o 23 percent
SOI varuje rodičov: Hydrogélové guľôčky KIK KX4086 sťahujú z trhu pre riziko obštrukcie
Rast cien tlačí Slovákov k lacnejšiemu jedlu: 32 percent znižuje kvalitu stravy
Tesco sťahuje porciovaný čierny čaj: vybraná šarža prekročila limit pesticídov

Srdce, mozog, imunita a vzhľad

Podľa Kulczyńského sa strava správa k telu ako komplexný softvér, ktorý neustále ovplyvňuje fungovanie buniek a orgánov. Okrem nádorových ochorení výrazne zasahuje aj do zdravia kardiovaskulárneho systému. Nadmerný príjem nasýtených tukov a trans-mastných kyselín, typický pre lacné sladkosti a polotovary, podporuje tvorbu plakov v cievach. Tento proces, známy ako ateroskleróza, zužuje cievy, zvyšuje krvný tlak a môže viesť k infarktu alebo mozgovej príhode ešte predtým, než sa objavia iné zdravotné prejavy.

Silné je aj prepojenie medzi črevami a mozgom, takzvaná os črevo – mozog. V tráviacom trakte vzniká približne 90 percent serotonínu, hormónu dobrej nálady. Ak črevný mikrobióm dostáva prevažne priemyselne spracované potraviny plné cukru a aditív, postupne sa narúša jeho rovnováha. Následkom nemusia byť len nafukovanie či bolesti brucha, ale aj úzkosti, depresívne ladenie, „mozgová hmla“ a problémy so sústredením.

Naopak, strava bohatá na vlákninu, fermentované potraviny a omega-3 mastné kyseliny pôsobí podľa odborníkov ako prirodzená podpora psychiky. Zároveň platí, že 70 až 80 percent imunitného systému sa nachádza práve v črevách. Ak telo nemá dostatok vitamínov a minerálov z čerstvej zeleniny a ovocia, biele krvinky nemajú potrebné „zásoby“ na účinný boj s vírusmi a baktériami, čo vedie k častejším infekciám.

Kvalita jedla sa napokon zreteľne odráža aj na pokožke. Nadbytok cukru v krvi spúšťa proces nazývaný glykácia, pri ktorom sa cukor viaže na kolagén a elastín. Tieto bielkoviny sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť pleti. Glykácia urýchľuje tvorbu vrások, vedie k strate jasu a značne zrýchľuje starnutie pokožky. Nesprávna strava tak neovplyvňuje len dĺžku života, ale aj to, ako rýchlo na svoj vek vyzeráme.

ŠTÍTKY:cukordietológnápojprevenciarakovinarizikostravavýživazdravie
Zdieľať tento článok
Facebook Skopírovať odkaz
Predchádzajúci článok Pravidlo „trikrát a dosť“ sa vracia: opakované drobné krádeže budú trestným činom
Ďalší článok PN sa od januára 2026 mení: zamestnávatelia zaplatia prvých 14 dní choroby
Najčítanejšie
Biedronka 11. decembra otvára novú predajňu v Myjave, chystá program aj zľavy
Ekonomika Novinky
Energopomoc 2026: Prísne podmienky a trvalý pobyt oberajú tisíce nízkopríjmových domácností
Ekonomika Novinky
Štát mení sociálne služby: odkázaní ľudia dostanú nový príspevok až 1 010 eur
Novinky Politika
Štát dočasne vypne Slovensko.sk a služby spravodlivosti: viaceré e-úkony nevybavíte
Novinky Slovensko
Od 1. januára 2026 sa prepočítajú dôchodky rodičom a opatrovateľom, tisíce si prilepšia
Novinky Politika
Ostatní tiež čítajú

Nebezpečný sklenený pohár zo Sinsay s nadlimitným olovom a kadmiom sťahujú z predaja

Slovensku sa minuli chrípkové vakcíny: tisíce seniorov a chronicky chorých ostávajú nechránené

Huawei zlacňuje smart hodinky do 28. decembra: modely pre celú rodinu aj športovcov

Europol pred Vianocami zadržal 16,6 milióna nebezpečných hračiek, varuje rodičov

TEDi po roku sťahuje metalické balóny, obsahujú zvýšené karcinogénne N-nitrozamíny

NEWSBYTE.sk
Správy, ktorým môžete dôverovať: Majte neustály prehľad o najnovších udalostiach a živých aktualizáciách zo Slovenska aj zo sveta. Od politiky a ekonomiky cez technológie až po kultúru a zábavu – prinášame vám spoľahlivé a overené informácie v reálnom čase. Sme váš dôveryhodný zdroj správ dostupný nonstop, vždy keď to potrebujete.
Užitočné odkazy
  • Ekonomika
  • Politika
  • Bezpečnosť
  • Zahraničie
  • Technológie
O nás
  • Kontakt
  • Reklama
  • Podmienky používania
  • Cookies

© BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.