Horúce obdobie leta so sebou prináša mnohé zdravotné riziká, pričom jedným z nich je aj zvýšená potreba hydratácie organizmu. Odborníci však upozorňujú, že je potrebné byť opatrný pri výbere nápojov, ktoré počas horúčav pijeme. Najnovšia štúdia publikovaná v britskom vedeckom časopise Archives of Disease in Childhood poukázala na nebezpečenstvo ľadovej triešte, ktorá v nedávnej dobe spôsobila problémy viacerým deťom vo Veľkej Británii.
Deti skončili v nemocnici
Túžba po rýchlom ochladení počas horúčav vedie mnohé rodiny k tomu, že často kupujú ľadovú triešť. Táto sladká, osviežujúca pochúťka je vyhľadávaná nielen medzi dospelými, ale predovšetkým medzi deťmi. Britskí lekári však v nedávnej odbornej štúdii upozornili, že tento populárny nápoj môže predstavovať vážne zdravotné riziká pre mladšie vekové kategórie.
Podľa výskumu realizovaného v rokoch 2018 až 2024 bolo zaznamenaných niekoľko prípadov, keď deti skončili v nemocnici krátko po vypití ľadovej triešte. Klinické komplikácie sa objavili už do jednej hodiny od jej konzumácie. Za sledované 15-ročné obdobie odborníci identifikovali a podrobne zanalyzovali 21 takýchto prípadov. U niektorých detí boli príznaky natoľko závažné, že v nemocnici podstúpili neurologické vyšetrenia, vrátane skenovania mozgu. Jeden prípad dokonca zahŕňal epileptický záchvat. Všetky postihnuté deti sa, našťastie, rýchlo zotavili bez dlhodobých následkov.

Glycerol je hlavnou príčinou problémov
Kľúčový problém podľa odborníkov predstavuje látka nazývaná glycerol, ktorá sa pridáva do obľúbenej ľadovej triešte ako sladidlo a nemrznúca prísada. Vysoké hladiny glycerolu sú toxické, predovšetkým pre detský organizmus, ktorý môže na túto látku reagovať veľmi citlivo. Dôsledkom intoxikácie touto chemickou látkou môže byť výrazné zníženie hladiny cukru v krvi, strata vedomia a dokonca aj šokový stav organizmu.
Vedci v štúdii zdôrazňujú, že vzhľadom na uvedené riziko konzumácie by deti vo veku do ôsmich rokov mali túto ľadovú pochúťku úplne vylúčiť zo svojho jedálnička. Podobné zdravotné riziká sa podľa odborníkov môžu objaviť aj pri ďalších nápojoch obsahujúcich glycerol, no ľadová triešť bola identifikovaná ako hlavná príčina súčasných prípadov.
Lekári vyzývajú k opatrnosti
Záver štúdie vyzýva k opatrnosti zo strany rodičov, ktorí by mali dôsledne kontrolovať zloženie nápojov určených pre svoje deti. Odporúčania odborníkov sú jasné – dôsledne sledovať, či neopatrne neponúkajú malým deťom sladké nápoje s vysokým obsahom látok ako glycerol, ktoré by mohli ohroziť ich zdravie. Dôležité je podľa nich zvýšiť aj povedomie zdravotníckych pracovníkov, ktorí by mali byť pripravení na rýchlu identifikáciu a liečbu prípadných komplikácií spôsobených toxickou reakciou.
Britskí vedci dúfajú, že najnovšie poznatky pomôžu rodičom a zdravotníckym zariadeniam lepšie pochopiť potenciálnu hrozbu konzumácie obľúbených letných nápojov s obsahom glycerolu a minimalizovať tak počet hospitalizácií detí počas letných mesiacov.