Na Slovensku práve prebieha zber cukrovej repy a poľnohospodári spolu s odborníkmi hlásia mimoriadnu úrodu. Napriek vysokej kvalite a dostatočnému množstvu tejto suroviny pestovatelia varujú pred postupným zvyšovaním cien cukru. Cukor, ktorý patrí medzi kľúčové zložky mnohých potravín, sa pritom na Slovensku vyrába vo veľkom rozsahu a krajina je v rámci tejto komodity sebestačná.
Dostatočná úroda, vyššia kvalita
Tohtoročná sezóna priniesla obzvlášť priaznivé podmienky pre pestovanie cukrovej repy. Pestovatelia hovoria o učebnicovej úrode, ktorá je výsledkom miernych letných teplôt a dostatočných zrážok. Repa dosiahla požadovanú cukornatosť, ktorá sa pohybuje na úrovni minimálne 16 %. Vďaka týmto parametrom môžeme očakávať vysokú kvalitu cukru, ktorý bude tento rok spracovaný.
Spracovatelia plánujú spracovať približne 520-tisíc ton cukrovej repy, z ktorej vznikne približne 80-tisíc ton cukru. Slovenské cukrovary tak vykazujú vysokú produktivitu, pričom každých päť minút sa spracúva nové množstvo repy. Zástupcovia odvetvia zdôrazňujú, že obdobie zberu prebieha bez väčších komplikácií.

Prečo ceny napriek tomu porastú?
Aj napriek dostatku cukru na Slovensku a v celej Európe odborníci upozorňujú, že jeho aktuálna cena je na historicky nízkej úrovni. Poľnohospodári predávali cukrovú repu za nižšie ceny ako vlani, čo vytvára nerovnováhu v hodnotovom reťazci od pestovateľov až po spracovateľov. Táto situácia podľa odborných analýz nie je dlhodobo udržateľná, čo nevyhnutne povedie k zvýšeniu cien cukru na trhu.
Očakáva sa, že cena začne rásť už ku koncu roka, teda v období zvýšenej spotreby počas vianočných sviatkov, kedy je cukor neodmysliteľnou súčasťou domácností. Spotrebitelia by preto mali zvážiť skorší nákup cukru, keďže cenový vývoj naznačuje, že výhodné ceny nebudú pretrvávať. Zásobenie domácností skôr je jedným zo spôsobov, ako sa pripraviť na zvýšené výdavky v budúcich mesiacoch.