Nový balík konsolidačných opatrení, ktorý nedávno predstavila vláda, vyvoláva intenzívne diskusie. Reakcie prichádzajú od rôznych organizácií i odborníkov, pričom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) patrí medzi najvýraznejších kritikov navrhnutých zmien. Komora upozorňuje na vážne riziká, medzi ktoré patrí krach niektorých výrobných odvetví a ďalšie zdražovanie potravín.
Dôsledky na agrosektor a ekonomiku
SPPK upozorňuje, že súčasný návrh nekalkuluje s rizikami a vplyvom nových opatrení na ekonomiku Slovenska. Komora požaduje komplexnú analýzu výsledkov predchádzajúcich konsolidačných opatrení, ktorú považuje za nevyhnutnú pred prijatím ďalších rozhodnutí. Podľa nej predstavený balík neobsahuje odpočet efektivity doterajších snáh a nové opatrenia zohľadňujú len obmedzené ekonomické faktory s krátkodobým horizontom. Situáciu považuje za problematickú najmä pre zamestnávateľov, živnostníkov a takmer všetkých občanov Slovenska.
Medzi navrhované kroky, ktoré výrazne zasiahnu agropotravinársky sektor, patria vyplácanie náhrady mzdy zamestnávateľom počas PN, reforma živností a zvýšenie minimálnych zdravotných odvodov pre SZČO. Podobne negatívne hodnotí nové daňové licencie pre firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 miliónov eur. Upozorňuje tiež na to, že zvýšenie DPH na cukor a soľ môže spôsobiť ukončenie produkcie vybraných druhov potravín, čo by mohlo viesť ku krachu konkrétnych odvetví.

Hrozba zdražovania potravín
Podľa SPPK je ďalším priamym dôsledkom navrhovaných zmien zdražovanie potravín, čo súvisí najmä so zvýšením produkčných nákladov. Tieto náklady budú musieť prvovýrobcovia a spracovatelia premietnuť do cien, čo zníži ich konkurencieschopnosť na trhu. Situácia môže výrazne oslabiť potravinovú sebestačnosť Slovenska, pričom negatívne dopady pocíti aj spotrebiteľ prostredníctvom obmedzenej dostupnosti dôležitých potravín, najmä tých, ktoré sú kľúčové pre zdravie a výživu populácie.
Znížená kúpyschopnosť obyvateľstva spôsobí nižší dopyt po potravinách, čo bude mať domino efekt na celú produkčnú vertikálu. Tento pokles by mohol ohroziť kvalitu a rozmanitosť dostupných potravín, pričom ohrozenie v oblasti výživy by mohlo negatívne zasiahnuť najmä deti.
Návrhy na zmiernenie dopadov
SPPK vyzýva vládu na úpravu opatrení a pritom navrhuje konkrétne kroky na zmiernenie dopadov na agropotravinársky sektor. Jedným z odporúčaní je zmrazenie základu pre výpočet príplatkov za sviatky a noc na úrovni roku 2025, a to aspoň na prechodné obdobie jedného roka. Ďalej žiada zníženie odvodového zaťaženia zamestnávateľov v sektore, aby si mohli udržať konkurencieschopnosť, zrýchliť technologické inovácie a udržať rast platov zamestnancov.
Komora taktiež upozornila, že historicky najvyššie navýšenie minimálnej mzdy na úroveň 915 eur a absencia podpory zo strany štátu môžu viesť k ešte väčšiemu zaťaženiu sektora. Tento krok považuje za nesprávny, kým neexistuje efektívny mechanizmus na kompenzáciu zvýšených nákladov pre výrobcov a spracovateľov.
Podľa SPPK by vláda mala čo najrýchlejšie konzultovať ďalšie kroky s odbornou verejnosťou a zamestnávateľmi, aby sa minimalizovali negatívne dopady navrhovaných opatrení na celú ekonomiku Slovenska.