Chlieb a pečivo, základné potraviny neodmysliteľné z pultov slovenských domácností, čaká v nadchádzajúcich rokoch zdražovanie. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) varuje, že rast cien ovplyvnia nielen ekonomické opatrenia, ale aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Tento vývoj môže na peňaženky bežných Slovákov doľahnúť výrazne.
Ceny základných potravín stúpnu o 10 percent
SZPCC informoval, že ceny pekárenských výrobkov pravdepodobne porastú až o 10 percent. Ovplyvní ich nielen pripravovaný konsolidačný balík na zníženie verejného dlhu, ale aj historicky najvyšší nárast minimálnej mzdy, ktorá od januára 2026 stúpne na 915 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 12,13 percenta. Zväz upozorňuje, že toto zvýšenie priamo ovplyvní výrobné náklady sektora, keďže veľká časť pracovného času v pekárstve prebieha v noci, cez víkendy a sviatky, kedy zamestnanci dostávajú príplatky.
Ekonomický tlak podľa SZPCC vyplýva aj z nezodpovedných rozhodnutí prijatých vládami v rokoch 2020 až 2023, ktoré výrazne prispeli k navýšeniu dlhu Slovenska. Riešením by podľa zväzu mohli byť opatrenia, ktoré by nezaťažili konečných spotrebiteľov, ako napríklad masívna podpora slovenských výrobkov alebo nefinančné kompenzácie pre domácich výrobcov.

Podpora domácich produktov ako riešenie
Slovenský pekársky sektor je výrazne ovplyvnený konkurenciou zahraničných dodávateľov, najmä reťazcov, ktoré predávajú mrazené pekárenské polotovary zo zahraničia. Tieto výrobky sú po dovoze len dopečené alebo rozmrazené v predajniach a následne ponúkané ako čerstvé. SZPCC preto apeluje na vládu, aby podporovala predaj domácich produktov, čím by slovenskí výrobcovia získali stabilnejšie postavenie na trhu.
Okrem toho zväz opakovane podáva návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia, avšak tvrdí, že dosiaľ ich nezohľadnila žiadna z vlád. SZPCC odkazuje, že kľúčové je predovšetkým šetrenie na úrovni štátu a samospráv.
Postupné zdražovanie namiesto šoku
Zvýšenie cien chleba a pečiva by sa podľa SZPCC malo prejaviť postupne. Maloobchodné reťazce pravdepodobne zohľadnia kúpyschopnosť obyvateľstva a nebudú chcieť riskovať výrazné zníženie dopytu. Postupný nárast cien by mal minimalizovať riziko poklesu predaja, čo je pri základných potravinách významným faktorom.
Na záver zväz dodáva, že aktuálne opatrenia ovplyvnia nielen konečných spotrebiteľov, ale aj samotných výrobcov, ktorí sa musia vysporiadať so stúpajúcimi výdavkami. Situácia si vyžaduje dôkladný prístup vlády, aby sa zabezpečil dlhodobý rozvoj domáceho potravinárskeho sektora, ktorý zamestnáva podstatnú časť pracovnej sily Slovenska.